woensdag 2 januari 2013

Lore

Auteur: Elfi Nijssen             illustrator: Eline Van Lindenhuizen                 uitgeverij: Clavis                  jaar: 2009
Dit boek gaat over een meisje dat hardhorend is en alle kinderen vinden dat maar raar. Ze moet vaak vragen om iets te herhalen en haar vrienden vinden dat niet fijn, soms pesten ze haar zelfs met een liedje: ‘Lore kan niet horen!’ Ze durven haar soms niet aan te kijken omdat ze bang zijn. En het is zelfs gevaarlijk omdat als ze de weg wil oversteken ze de wagens niet hoort en als de bestuurders niet opletten kan ze overreden worden. De kinderen spelen niet met haar omdat er soms ruzie ontstaat omdat ze hen niet goed kan horen. De enige die haar wel begrijpt is haar hond Laika. Hij moet niet praten om iets te laten weten en hij is niet bang van haar. Daarna gaat Lore naar een dokter, een speciale oordokter. Hij doet verschillende testjes en achteraf prijst hij haar zelfs. Ze krijgt een hoorapparaat van hem en plotseling hoort ze alles dat is wel even wennen. Nu is alles goed tussen Lore en haar vrienden, geen ruzie meer, ze verstaat hen goed en ze mag meespelen. En nu hoort ze ook alle auto’s aankomen. Ze kan het apparaat zelfs regelen, zodat ze beter, of slechter hoort. Soms is het wel leuk om niet veel te horen, dan is het rustig. En alle kinderen, zijn nu een beetje jaloers op haar, omdat ze speciale ‘vriendjes’ heeft in haar oren.
Het boek heeft een dikke, stevige kaft met een simpele prent van Lara in het midden op een roze achtergrond. Het wekt niet speciaal nieuwsgierigheid, maar het is wel rustig en mooi. De illustraties in het boek zijn ook rustig, met maar enkele details. Het zijn aquarellen met mooie lichte pastelkleuren. Doordat de prenten zo eenvoudig zijn en de kaft niets verraad van de inhoud zou je kunnen denken dat het een boek voor jonge kleuters is, maar het thema is juist ingewikkelder.
Een meisje dat niet goed hoort is soms moeilijk voor kleuters uit het 1ste jaar. Het boek is meer informatief bedoeld om uitleg te geven over hoorapparaten en mensen die een klein beetje anders zijn. Je kan dit boek dan ook gebruiken in een thema dat over zintuigen handelt, of juist een thema speciaal over mensen met een beperking, hoewel dit wel een beetje ingewikkeld is. Je kan het ook gebruiken als een kindje in de klas ook een hoorapparaat nodig heeft, om uitleg te geven zowel aan het kind als aan de andere kleuters waarom het kind dit nodig heeft.
Het kader van het verhaal verandert heel vaak. Eerst is ze thuis, dan weer op school, op straat, bij de dokter, weer op school, … Dit kan misschien een beetje verwarrend zijn voor jonge kleuters, omdat er ook geen overgang is tussen de verschillende locaties. De tijd is niet duidelijk aangegeven in dit boek. Er is wel chronologie namelijk Lore hoort niet goed, ze gaat naar de dokter en dan hoort ze wel goed dankzij het hoorapparaat. Maar je weet niet of het de volgende dag gebeurt of een week later, … Er is ook geen ABDES-structuur maar eerder inleiding, midden en slot zoals de chronologie. De woorden in dit boek zijn ook verrijkend voor de kleuters omdat er een paar moeilijke woorden aan bod komen en deze duidelijk worden uitgelegd in het boek.
De conclusie is dat dit boek goed is voor informatie, maar door het ontbreken van humor en ABDES-structuur, is het niet echt een ‘leuk’ boek om voor te lezen. Toch is het een boek dat zeker kan gebruikt worden in eind 2de- begin 3de kleuterklas. Het boek krijgt 3 mooie sterren.

Nog een link naar een site waar het boek te koop is:
http://www.standaardboekhandel.be/home.action

Geen opmerkingen:

Een reactie posten