woensdag 2 januari 2013

Emma het slimme kuikentje
Auteur: Rahel Nicole Eisenring & Christoph Schuler                  illustrator: Rahel Nicole Eisenring

uitgeverij: de vier windstreken                                                      jaar: 2008

In het boek ‘Emma het slimme kuikentje’ zijn de bruine en de witte kippen aan het ruziemaken over wie de mooiste eieren legt. Wanneer Emma uit haar ei komt en dit ziet, vraagt ze aan haar moeder waarom ze ruzie maken. “Omdat onze witte eieren mooier zijn dan hun bruine eieren, en de bruine kippen willen dat niet geloven.” Emma vindt dat de kippen ruziemaken om niets en als op een dag een wezel hun hok binnenkomt en de kippen bieden hem hun eieren aan omdat hij een “echte kenner” is, vindt Emma dat het genoeg is geweest. Alle dieren kwamen de eieren stelen totdat er een haas langskwam. Emma vertelde hem het probleem en haas vertelde haar wat ze kon doen om het op te lossen. Emma is dag en nacht bezig, en op een ochtend laat ze het resultaat aan de andere kippen zien. Ze heeft alle eitjes geschilderd waardoor je niet meer ziet of het witte of bruine eieren zijn. De kippen zijn heel boos op Emma, maar wanneer de boer langskomt om zijn eieren te halen is hij heel blij omdat dit de eieren zijn die zijn klanten willen voor Pasen. De kippen krijgen een kleine tv omdat de boer zo blij is met de geschilderde eieren. Hierdoor maken de kippen geen ruzie meer.
Het boek heeft een stevige kaft die mooi geïllustreerd is met Emma in het midden tussen het gras en haas op de achtergrond met de eitjes op zijn rug. Het wekt ook een beetje nieuwsgierigheid omdat je nog niet weet wat de haas daar komt doen en waarom Emma slim is, en het thema kan ook een beetje achterhaald worden door de haas met de eitjes, namelijk Pasen (paashaas).
De illustraties in het boek zijn erg groot, ze beslaan 2 pagina’s en hebben grappige details zoals een kip met een zonnebril die een krant leest of een kip met een ei op een zakdoekje in haar handen die er trots mee aankomt lopen. De personages hebben geen omlijning maar zijn wel goed te onderscheiden van de achtergrond. Toch kan het een beetje verwarrend zijn voor jongere kleuters. In de aquarellen worden mooie felle kleuren gebruikt.
Dit boek kan voor verschillende thema’s gebruikt worden. Pasen, zoals hierboven gezegd, maar ook ruzie of kippen. Het boek heeft eigenlijk weinig te zeggen over Pasen zelf, buiten dan het feit dat de eitjes daarvoor kunnen gebruikt worden. Wel wordt er veel ruzie gemaakt en vindt Emma daarvoor een oplossing. Ook kan het gebruikt worden voor kippen omdat het toont dat een kuiken uit een ei komt en dat de eieren van de kippen komen. Deze thema’s zullen wel duidelijker zijn voor oudere kleuters.
Het kader van het verhaal is het kippenhok dat 2 of 3 keer wordt afgewisseld met een andere plaats. Wel wordt er veel met tijd gespeeld. Alles gebeurd chronologisch maar soms met eens een paar dagen of een dag tussen. Zoals wanneer alle dieren de eieren komen stelen, of wanneer Emma alleen bezig is aan de eieren.
Een alwetende verteller wordt afgewisseld met veel dialoog. Er is ook sprake van een ABDES-structuur: Emma wordt geboren, er is ruzie tussen de kippen, Emma schildert de eieren, de boer vindt het fantastisch en de kippen krijgen tot slot een tv en iedereen is gelukkig. Er is geen sprake van herhaling.
De taalkeuze in het boek is iets ingewikkelder maar word veel afgewisseld met dialoog. De illustraties zijn groot maar ondersteunen de tekst iets minder.
De illustraties, het verhaal, … zorgen ervoor dat dit boek beter geschikt is voor kleuters uit de 2de-3de kleuterklas. Een erg leuk boek om te gebruiken! 4 sterren.



nog een link naar een site waar het boek te koop is:
http://www.bol.com/nl/index.html

Geen opmerkingen:

Een reactie posten