zaterdag 11 augustus 2012

De kerstboom van Lotje
Beste Bloggers, hieronder heb ik een ressencie geschreven over een prachtig boek: 'De kerstboom van Lotje' van Lieve Baeten. Zeker een boek om voor te lezen!

In het boek ‘De kerstboom van Lotje’ is het Kerstmis en moet Lotje haar kerstboom nog versieren voordat de kerstheks komt. Plots wordt er op haar deur geklopt en daar staat de kerstheks al! Gelukkig wilt ze alleen maar dat Lotje op het kleintje past terwijl dat de kerstheks haar ronde doet met de pakjes. Dan beginnen kleintje en Lotje samen te versieren maar kleintje wilt liever vliegen, daardoor breekt ze alle kerstballen. En er klopt weer iemand aan de deur! Het is berenheks die met kleintje komt spelen. Later komt gierenheks ook langs en speelt ook met kleintje. Zo kan Lotje haar kerstboom toch nog versieren voordat de kerstheks terugkomt.

De stevige kaft is eigenlijk ook het allereerste plaatje van het boek. Want je ziet hoe Lotje juist een kerstboom heeft gekocht en hem mee naar huis neemt. Het is een sobere, maar mooie kaft die duidelijk het thema van het boek weergeeft. De illustratie wekt ook nieuwsgierigheid. Wat gaat Lotje doen met die kerstboom?

De illustraties zijn zeer gedetailleerd en zeker sfeerscheppend. Je kunt allerlei grappige details zien in de illustraties en de sfeer van Kerst wordt erg mooi weergegeven. De figuren zijn vaag tot niet omrand, wat wel een beetje warrig kan overkomen voor jongere kleuters. Er wordt veel gebruikgemaakt van sombere kleuren omdat het allemaal in de nacht van Kerstmis gebeurd. Alles is met aquarel gekleurd en de details zijn met potlood bijgetekend. Het boek heeft ook nog enkele leuke omslagpagina’s waaronder nog leuke details zijn verwerkt. Heel erg handig gebruikt om de deur weer te geven. Telkens er iemand binnenkomt moet je de omslag openslaan.
Het thema van het boek is zoals hierboven gezegd Kerstmis en kerstbomen. Het is erg duidelijk weergegeven zowel voor jonge als voor oudere kleuters. Het is duidelijk omdat Lotje heel de tijd over de kerstboom en de kerstheks praat.
De kader van het verhaal is het huis van Lotje en er wordt niet gespeeld met tijd. Alles gebeurt chronologisch achter elkaar in het verhaal, en er zit nooit een grote tijdsduur tussen. Hierdoor is de structuur van het verhaal zeer duidelijk, maar toch niet saai doordat er zo veel gebeurt en te zien is. 
Een alwetende verteller wordt afgewisseld met veel dialoog. Er is wel geen sprake van een ABDES-structuur wat jammer is. Wel komt er erg veel herhaling in voor. 3 maal wordt er op de deur geklopt en 2 maal komt er iemand met kleintje spelen. 
De woordkeuze in het boek is redelijk simpel, dus veel begrijpelijke taal en erg veel dialoog met hier en daar beschrijvingen. De illustraties ondersteunen dus ook de tekst. 
De illustraties, het verhaal, … zorgen ervoor dat dit boek beter geschikt is voor kleuters uit de 2de kleuterklas. Geen 3de omdat het thema en de taal een beetje simpel zijn. Een erg leuk en dankbaar boek om te gebruiken! 4 sterren.
Het boek is onder andere te koop bij:

Veel plezier met het boek!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten